Dobrodošli na dobartek.hr blog

Pročitajte za početak o preukusnoj i prezdravoj salati od lososa

Pozdrav svima i dobro došli na dobartek.hr blog, skraćeno Blogar Tek!

Prikratite vrijeme dok čekate dostavu čitanjem zanimljivih i zabavnih članaka o hrani i piću. Pripremili smo za vas brojne jedinstvene recepte, od laganih zalogajčića do svih vrsta slastica. Bit će naravno i predstavljanja restorana, naših partnera. Osvrnut ćemo se osim toga i na tradicionalne specijalitete, vodeći računa da sve bude maksimalno pojednostavljeno i svakome razumljivo.

Salata od poširanog lososa

U ovoj epizodi vam donosimo salatu od poširanog lososa. Radi se o hladnom predjelu, prikladnom za najsvečanije trpeze, kombinaciji mediteranske, skandinavske i azijske kuhinje. I kulinarski će početnici ovim sjajnim jelom bez problema oduševiti najzahtjevnije goste!

Navodimo sastojke za 4 osobe, a vi dodavajte i oduzimajte po želji.

Obavezni sastojci:

Mediteranski začini:

Skandinavski začini:

Azijski začini:

Postupak:

Odaberite posudu ili tavu u koju će fileti lososa stati bez puno

praznog prostora. Ulijte vino i sok od naranče, pa unutra položite odreske lososa s kožom prema gore. 

Ne prema dolje! 

Ne stavljajte ih s kožom prema dolje. Čim prokuha, smanjite temperaturu i kuhajte, odnosno poširajte, još nekoliko minuta. Gotovo je kad svo meso lososa (osim sivog sloja uza samu kožu) poprimi blijedu boju. S kuhanog će se lososa, osim toga, koža lako skinuti kad je povučete rukom. Ocijedite tekućinu, pustite da se ohladi i pripremite ostale sastojke.

Rajčice razrežite na pola vodoravno "po ekvatoru" i povadite sve sjemenke i tekućinu iznutra. Ostavite da se ocijedi, pa razrežite na kockice. Ako je sir kojeg ste odabrali u tekućini, i to ocijedite.

Naša je preporuka da koristite sve navedene začine. Vidjet ćete da ničega neće biti previše. Ako volite ljuto, slobodno dodajte Tabasca, svježe mljevenog crnog papra, ili i jednog i drugog. Začine koje ste odabrali pomiješajte u posebnoj maloj zdjeli.

Losos vam se dosad sigurno ohladio. Velikom viljuškom usitnite meso, zadovoljno kimajući glavom zbog boje i mirisa. Slobodno ostavite i koji veći komad. U svakom slučaju nemojte pretjerati, ne pravite paštetu nego želite sačuvati teksturu lososa.

U velikoj zdjeli pomiješajte lososa i rajčice. Po tome rukama razlomite sir, što grublje to bolje. Prelijte mješavinom začina i sve izmiješajte, i dalje pazeći na teksturu lososa, a i sira. Poslužite s toplim kruhom hrskave korice i bijelim vinom - od domaćih sorti probajte malvaziju ili žlahtinu. Što reći na kraju nego dobar tek!

Salata će vam bez problema preživjeti 4-5 dana u hladnjaku. Ako to planirate, potrudite se da bude što manje tekućine, i svaki put dobro promiješajte prije serviranja. Ujedno vam i čestitamo, ako je zaista niste pojeli u svo to vrijeme!

Savjeti:

Dobar tek!

15.02.2016