Pasta alla Cacciatorra

Tjestenina s mesom pilećeg zabatka, slaninom i gljivama

Piletina se, valjda zbog jeftine industrijske proizvodnje, baš i ne cijeni dovoljno. Cijela se pečena ptičurina zna naći u glavnoj ulozi pri obiteljskom ručku, ali "specijalitet od piletine" mnogima ne zvuči kako treba. Mi se naravno ne slažemo, te vam danas otkrivamo skriveni biser talijanske kuhinje: pasta alla cacciatorra, što će reći tjesteninu na način lovčeve supruge.

Većina talijanskih jela savršenstvo su jednostavnosti, a iz sastojaka vidite da ni ovo nije iznimka:

Za 4 osobe:

Ako bezkompromisno nabavite sve najkvalitetnije domaće sastojke, te uz istu misao vodilju odaberete salatu i desert, ovo će jelo zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane

Od vina svakako odaberite ono koje ćete piti, a možete probati i s drugim alkoholnim pićima, primjerice odležani rum (ron anejo) kojeg ćemo spominjati u kontekstu karipske hrane i koktela. Njega će vam trećina čaše biti dovoljna. Na Siciliji u ovo i mnoga druga jela ide marsala, njihovo poznato desertno vino.

Drugima će porto ili sherry biti posebni "tajni sastojak".

Priprema

Narežite luk, gljive i rajčice. Ili, narežite luk, ako ste kupili narezane gljive i konzervu pulpe od rajčica. (Ali ako vam se ne kuha, zašto ne naručiti hranu online?)

Narežite piletinu na komade srednje veličine, svaki filet na 6-8 komada. Vodite računa o komadićima kosti koji znaju ostati uz filete zabatka. Radi se, inače, o najukusnijem komadu piletine, kojeg vam svakako preporučamo.

Slaninu, odnosno pancetu, valjda već imate narezanu. Ako nemate, znat ćete za idući put! U tradicionalnom se receptu slanina lagano prži na ulju dok ne posmeđi. Onda se trakice slanine vade iz tave. Mi vam predlažemo da jednostavno uzmete tavu veće površine od ploče ili plamenika na štednjaku. Komade slanine lijepo gurnete prema rubu kad su gotovi, a luk pržite u sredini. Ovo je naročito dobra ideja ako vam se žuri. U tom slučaju pazite da slanina bude još mekana, a ne sasvim hrskava, kad je premještate.

Luk pržite pet minuta, pa dodajte gljive. Njima ne treba puno vremena da se zgotove, još pet minuta, ako i toliko. Dodajte piletinu, vino i začine. U tradicionalnom se receptu tek sada u tavu vraća i slanina.

Kad vam za minutu-dvije ispari vino, dodajte rajčice. Prokuhajte, smanjite vatru, i počnite pripremu tjestenine.

Kuhajte umak na umjerenoj vatri dok se tekućina ne reducira. Ako ste umjesto svježih gljiva koristili suhe, budite spremni nadodati još malo temeljca, ili obične vruće vode.

Servirajte sa svježe naribanim tvrdim sirom.

Dobar tek!

Savjeti:

24.01.2016