Usta su mala, ali gutaju brda

Trošite li u kuhinji više nego što biste trebali?

U današnjem ćemo članku najaviti temu o kojoj će u budućnosti još biti riječi, a to je štedljivost

U nadolazećim ćemo vam mjesecima predstaviti brojne načine da za malo kuna, minuta i truda dobijete puno ukusne i kvalitetne hrane. Uvijek ćemo se, naravno, truditi da naše savjete mogu slijediti svi, pa makar prvi put stupili nogom u kuhinju. Iskusnijim ćemo gurmanima također imati što za reći, ne samo korisno, nego, nadamo se, i zabavno.

Legendarna autorica "Dalmatinske Kuhinje" Dika Marjanović - Radica u predgovoru svoje "Praktične Kuharice" iz 1944. ističe da "kuhinja može mnogo potrošiti, a još više zaštedjeti." 

U našem čarobnom svijetu budućnosti važemo utrošak i vremena i truda, a ne samo kuna, pa tako naručujemo gotova jela, pričamo s ljudima na drugom kraju svijeta, i tko zna što sve ne. Misao koju smo citirali i dalje je itekako istinita, kao i arbanaška poslovica iz naslova, međutim mi ćemo ipak uzimati u obzir i brzinu i jednostavnost pripreme, povrh financijskih ušteda.

Ako zaista uživate u svježem toplom kruhu, s nestrpljenjem očekujte iduće članke, jer ćemo vas naučiti kako napraviti hrskavo, mirisno savršenstvo, a pritom vam mogu pomoći i najmlađi, pa i predškolske dobi. Pazite što vam govorimo! Još malo pa ćete se čuditi svima koji u supermarketima kupuju kruh treće kategorije, a troše više od vas.

Tjestenina je praktična i lako dostupna namirnica, prikladna za teža zimska jela, a i za lagane ljetne zalogajčiće. Čitav kilogram košta manje od 10 kuna, a priprema je prebrza i prejednostavna. Dok se kuha, kratko popržite češnjak na maslinovom ulju ili maslacu, dodajte malo začinskih trava po želji, nastružite malo najtvrđeg, najpikantnijeg sira kojeg imate, i eto sjajnog predjela! A umak ste počeli raditi kad se voda već grijala u loncu.

Ostatci od lijepog komada mesa kojim ste počastili društvo sutradan postaju suho zlato, kao i kosti, kao i tekućina u kojoj se peklo.

Odlomljeni tvrdi donji dijelovi šparoga - priznajte da ste ih dosad bacali! Ima se, može se.

Tikvice svih boja i oblika mogu imati glavnu ulogu, a i sjajno popratiti, primjerice, namirnice iz prethodna dva primjera. (Savjet: uvijek birajte najmanje.) 

Možda mislite da su deserti skupi i zahtjevni za pripremu? Vidjet ćete da ćemo vas razuvjeriti. Spektakularne flambirane banane, egzotične voćne salate, palačinke francuskih princeza, kolači bez ikakvog pečenja bilo čega...

Nemate iskustva + imate nas = nemate problema!

Takve kulinarske uspjehe valja proslaviti. Zato ćemo se pobrinuti i da vam grla ne ostanu suha. Bit će riječi o koktelima, pa i bezalkoholnima, o odabiru vina, o napitcima na bazi mlijeka, jogurta - proguglajte "mango lassi". Nema na čemu ;)

Kako nije isprazna fraza da smo tu zbog vas, javite nam se pa će sigurno doći na red i omiljeni vam sastojci, recepti, ili odgovori na vaša pitanja!

Do čitanja i dobar tek!

10.02.2016